Zodra de IBL-aanvraag geplaatst is, verschijnt deze op een kastlijst. Alle bibliotheken zijn verdeeld in 4 groepen volgens collectiegrootte:

  • Groep 1: aanvragen komen onmiddellijk op de kastlijst
  • Groep 2: aanvragen komen na 1 dag op de kastlijst
  • Groep 3: aanvragen komen na 2 dagen op de kastlijst
  • Groep 4: aanvragen komen na 3 dagen op de kastlijst

Hier zie je in welke groep jouw bibliotheek zit.

Je trekt de kastlijst via Reserveringen > Overzichten > Kastlijst. Laat de instellingen staan en zorg ervoor dat bij Soort steeds R-Reserveringen ingevuld staat. Vervolgens kies je Maak rapport.

In het BIRT rapport krijg je een overzicht van reserveringen op aanwezige werken (B), netwerkreserveringen (N) en IBL-aanvragen (I). In de kolom Soort zie je om welke reservering het gaat. Bij Dagen zie je hoe oud de aanvraag is. IBL-aanvragen die reeds enkele dagen oud zijn, zijn waarschijnlijk moeilijk te vinden exemplaren. We raden aan om die zeker te bevestigen en op te sturen.

Afspraken kastlijsten

We vragen om rekening te houden met onderstaande afspraken:

  • bibliotheken van groep 1 en groep 2 : ongeveer 2x per week een kastlijst draaien
  • bibliotheken van groep 3: eerder 3 à 4x per week een kastlijst maken 
  • bibliotheken van groep 4: ongeveer dagelijks een kastlijst maken

Bijkomend geldt in het proefjaar de afspraak dat bibliotheken in groep 1 en groep 2 alleen de aanvragen uit de eigen provincie moeten behandelen. Welke bibliotheken zitten er in jouw provincie? Hier vind je ze terug.

TIP! Ben je een bibliotheek uit groep 1 of 2 en staat de aanvraag al meerdere dagen op je kastlijst? Dan mag je ze zeker bevestigen, ook al is ze uit een andere provincie. De kans is immers groot dat jullie een van de enige bibliotheken zijn met een aanwezig exemplaar.

Uiteraard blijft deze werkwijze onderhevig aan evaluatie doorheen het proefjaar 2022 en later.