Plaatsen van een IBL-aanvraag in Wise

Plaats een titelreservatie via het bel-icoontje (Alt+R) in het titeldetailscherm. Het overzichtsscherm van alle openstaande reservaties verschijnt. Klik links onderaan op Reserveer. Zoek de gewenste klant op in het zoekscherm en klik OK.

Wanneer er van deze titel geen exemplaar beschikbaar is in de eigen bibliotheek, zal de aanvraag automatisch geëscaleerd worden naar een Intern IBL.

OPGELET! Je moet bij IBL-aanvragen via de client zelf de vervaldatum op vandaag +8 dagen zetten, anders blijft de aanvraag 365 dagen openstaan en krijgt de klant ook pas na een jaar een bericht dat de reservering geannuleerd werd. Verwar vervaldatum niet met einddatum: deze laatste geeft aan wanneer de reservering is afgehandeld, al dan niet bevestigd.

TIP! Je kan als ophaalbibliotheek de inleverdatum aanpassen, net zoals bij een gewone uitlening. Wil je de leverende bibliotheek alvast laten weten dat ze hun exemplaar een tijdje kwijt zijn? Vermeld het dan bij Melding in het detailscherm van de reservering. Je kan dit achteraf ook nog invullen.

Een IBL-reservering op een specifiek exemplaar

In principe plaats je een aanvraag op alle exemplaren van de titel in het IBL-netwerk. Je kan er ook voor kiezen om een aanvraag op een specifiek exemplaar te doen (bijvoorbeeld als je een aanvraag binnen de regio wil afhandelen). Dan moet je wel eerst via de Wise catalogus de juiste editie zoeken, zoeken via de knop Provincie of Alles en via rechtermuisknop klikken op Reserveer.

Vervolgens zie je dat de IBL-aanvraag niet op titel maar op exemplaar geplaatst is.

Opgelet! Niet alle bibliotheken die overgeschakeld zijn naar Wise, doen mee met IBL. Let hierop bij het plaatsen van een exemplaarreservering. Je zal bij die bibliotheken een pop-up venster krijgen met de melding Geen exemplaren beschikbaar, maar dat kan je doorbreken. Meer informatie vind je op deze pagina.

IBL-aanvraag in bulk

Wens je meerdere exemplaren van een titel aan te vragen via de Wise client, open dan de bestaande reservering. Bovenaan zie je hoeveel exemplaren er aanwezig zijn. Kies vervolgens voor Kopie en vul het aantal in.

Tip! Zorg ervoor dat bij Gereserveerd in zeker Alle vestigingen is ingevuld. Als je eigen vestiging daar ingevuld staat, is het geen Intern IBL maar een vestigingsreservering en zullen de kopieën ook vestigingsreserveringen zijn. Je kan dit zelf wijzigen door via de dropdown iets anders te kiezen.

OPGELET! Voor kopieën worden geen kosten geboekt. Wil je toch een kost aanrekenen? Boek die dan handmatig.