Hoe verhogen we het live-gevoel?

Het is niet altijd gemakkelijk om het concept van livestreamen uit te leggen, maar toch vinden ouderen, kinderen of mensen met een beperking het interessant als je dat doet. 

Wat we doen om het live-gevoel te verhogen:

  • we laten de livestream al iets eerder starten om te tonen dat het publiek plaatsneemt in de zaal van het cultuurhuis, net zoals in het (woon)zorgcentrum of ziekenhuis (live-aspect)
  • we voorzien live-interactie op maat: dit is wisselend per voorstelling, vb. chatfunctie (zie voorbeeld Kameleonie onderaan), camerablik achter de schermen, bewegingen screen-in-screen (zie voorbeeld SING 4.0 onderaan), interview met de artiesten tijdens de pauze of na de voorstelling, etc.
  • de artiest spreekt het publiek toe, zowel in de zaal als in de zorgcentra
  • de artiest kijkt af en toe in de camera of vraagt het publiek om mee te doen
  • laat de persoon die de voorstelling inleidt vermelden in de ‘verwelkoming’ dat het gaat om een livestream en leg dit even uit.

Enkele voorbeelden:

We starten de livestream al terwijl het publiek in de zaal toekomt.

We voorzien interactie op maat: de bewegingen en melodieën die het zaalpubliek mee doet, worden ook getoond aan het livestreampubliek (via aparte screen-in-screen interactie). Het livestreampubliek zingt en beweegt mee, samen met het publiek in de zaal.

Op 26 september 2022 werd de voorstelling “Kameleonie” vanuit 30CC (Leuven) tot in de kamers van kinderpatiënten en bewoners van zorgcentra gestreamd. De cultuurpartners en de artiesten hadden extra oog voor de wisselwerking tussen het gebeuren in de zaal en bij het publiek op afstand. Bij de verwelkoming en na de voorstelling sprak Tine Embrechts de kinderen en volwassenen in de zorgvoorzieningen rechtstreeks aan. Via de chatfunctie in Vimeo konden de livestreamkijkers na de voorstelling vragen stellen aan de artiesten en vertellen wat ze ervan vonden.