Voorbeeldtekst voor het infoblad van jouw stad of gemeente.

Onderstaande info kun je gewoon knippen en plakken!

Mijn Leestipper geeft bibliotheekbezoekers gepersonaliseerd leesadvies

Leners van de bib die op zoek zijn naar leesvoer, kunnen vanaf nu bij Mijn Leestipper terecht. Met deze applicatie geeft de bib leestips op maat aan hun leners. Maandelijks ontvangen leners leestips gebaseerd op hun leesprofiel, recht uit de fictiecollectie van hun eigen bib. Al meer dan 100 openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel zijn ingetekend op de dienst.

Mijn Leestipper geeft leestips van Nederlandstalige fictieboeken voor volwassenen. Om de gebruiker te leren kennen, maakt Mijn Leestipper gebruik van het leesprofiel en de leenhistoriek, als de gebruiker dit toestaat. Mijn Leestipper onderscheidt zich van andere boekentippers door de manier waarop de selectie van de tips gebeurt. Bibliotheken brengen thema’s en boekenlijsten aan met titels die ze graag in de kijker willen zetten, zoals poëzie, Hugo Claus, historische boeken … Het algoritme pikt daar vervolgens de tips uit die het beste aansluiten bij het leesprofiel van de gebruiker. Zo krijg je een aanbod dat steeds verrast en prikkelt.

Bij de leestips staat vermeld waarom je bepaalde titels te zien krijgt: ‘Omdat je Tommy Wieringa hebt gelezen’ of ‘Voor jou geselecteerd in het maandthema Wereldoorlog II’. Inloggen kan eenvoudig met het Mijn Bibliotheek-profiel op mijnleestipper.bibliotheek.be. Wie dat wil, wordt maandelijks via e-mail op de hoogte gebracht door de bib dat er nieuwe leestips klaarstaan.

Cultuurconnect ontwikkelde Mijn Leestipper om bibliotheken te helpen lenersvragen naar een goed fictieboek op te vangen. Bibliotheken Brugge en Lede (BibArt) dienden dit project in tijdens de projectoproep van Cultuurconnect in 2016. De hele ontwikkeling en alle testen met gebruikers gebeurden in samenwerking met beide pilootbibliotheken en ontwikkelaars Bookarang en LodgON. Brugge en Lede lanceerden in september als eerste de applicatie naar hun leden, om ze nog beter te adviseren en inspireren.

Terug naar de overzichtspagina van Mijn Leestipper.