Leesjury en IBL
We raden af om op IBL te rekenen, om aan voldoende materialen voor de Leesjury te raken.
Alle exemplaren hebben een windowtime van 365 dagen vanaf de aanschaf in de bib. Aangezien er voor de Leesjury vrij recente titels worden gekozen, en er vaak pas bij de bekendmaking van de lijst extra exemplaren worden bijgekocht, zullen veel exemplaren in de feiten niet aanvraagbaar zijn via IBL.
Bovendien zijn er bibliotheken die voor boeken van de Leesjury tijdelijk de RMT ‘KJV’ gebruiken, om deze met afwijkende uitleenvoorwaarden uit te lenen. Exemplaren met deze RMT zijn altijd geblokkeerd voor IBL, ook als ze buiten windowtime zijn.
Door de windowtime van deze exemplaren komen deze 365 dagen niet op een kastlijst. Je kan in sommige gevallen (er is minimaal 1 exemplaar beschikbaar) via de client de aanvraag dus wel plaatsen, maar als je bijvoorbeeld 10 kopieën maakt van de aanvraag is het niet zeker dat deze gehonoreerd zullen worden.
Houd er ook rekening mee dat bibliotheken jouw IBL-aanvraag ook nog kunnen weigeren als ze oordelen dat een exemplaar dat niet geblokkeerd is, toch beter in de bib blijft.
Wat kan je dan wel doen?
Er zijn bibliotheken die een projectsubsidie aanvragen om meer exemplaren te kunnen kopen voor je Leesjury-werking. De exemplaren die ze na de leesjury op overschot hebben, kunnen aan een school gedoneerd worden. Zo blijven ze maximaal renderen.
Je kan rond de leesjury samenwerken met een groep bibliotheken uit de buurt, al dan niet in formeel regioverband. Je koopt dan elk een deel van de nodige boeken en spreekt een roulatiesysteem af. Voor het registreren en opvolgen van die exemplaren van andere bibliotheken in Wise, kan je op dezelfde manier te werk gaan als nu gebeurt voor het huidige IBL via Impala: je voert deze in via Extern IBL. Meer info over een exemplaar leveren en over een exemplaar ontvangen en uitlenen. Dankzij de registratie kan je je administratie in Wise doen, maar deze aanvragen zullen niet onder het model van financiële verrekening vallen.