Leesgroepen en IBL

Ook voor leesgroepen is het raadzaam om te bekijken wat voor alternatieven er zijn. 

Titels die minder dan een jaar geleden zijn toegevoegd aan de collectie van de bibliotheek, zijn geblokkeerd voor IBL. Hier is het zeker aangeraden om na te denken over een alternatief.

Voor minder recente titels kan je in principe de nodige exemplaren via IBL verkrijgen. Houd er echter rekening mee dat deze aanvragen meegenomen worden in de financiële verrekening. Vraagt jouw bibliotheek meer aan dan ze levert, dan zal je op het einde van het jaar de sector hiervoor moeten vergoeden.

Bekijk daarom zeker de alternatieven:

  • Exemplaar ophalen bij een andere bib in de omgeving
    Kan de lener eventueel zelf een exemplaar halen bij een bib in de buurt? In regioverbanden is dat nu al mogelijk, en door online inschrijven kan dat binnenkort ook veel eenvoudiger bij bibliotheken die niet in een regioverband zitten. 
  • Aankopen in de boekhandel met bibliotheekkorting
    Je kan met je boekhandel afspreken dat de leden van de leesgroep een exemplaar mogen aankopen  aan bibliotheekkorting, een praktijk die nu al bestaat. 
  • Digitaal lezen
    We onderzoeken of we iets kunnen uitwerken via het e-boekenplatform, voor de groeiende groep van leners die ook digitaal leest. 
  • Samenwerking
    Doe een beroep op bestaande samenwerkingsinitiatieven, al dan niet via een formeel regioverband. In het proefjaar 2022 kan je voor de leesgroepaanvragen ook nog steeds Kenniskantoor gebruiken. Bibliotheken kunnen daar, zoals vandaag, exemplaren aanvragen en collega’s kunnen laten weten dat ze een exemplaar zullen opsturen. Je kan net zoals voor de leesjury deze exemplaren in Wise via Extern IBL opvolgen. Het verschil met vandaag is dat je deze aanvragen niet meer registreert in Impala, en er geen subsidie voor ontvangt. Dergelijke aanvragen en leveringen maken dus geen deel uit van het officiële IBL-circuit en vallen buiten het systeem van de financiële verrekening.