Lokaal: zelf IBL-reserveerblokkades instellen in de client

Naast de sectorbrede blokkades kan je als bibliotheek bijkomend zelf exemplaren of sets van exemplaren blokkeren voor Intern IBL.

Denk vooraf goed na welke (beperkte) collecties je bewust nooit beschikbaar wil stellen voor IBL. Om dit onderhoudbaar te houden, wat je zelf zal moeten doen, kies je best voor een heldere en beperkte set aan afspraken. 

Hoe ga je te werk om een set van exemplaren te blokkeren voor IBL: 

Stap 1: maak een selectie van de exemplaren die je wil blokkeren obv kast,…. en voer een seriemutatie uit op de huidige exemplaren:

Stap 2: vanaf nu geef je elk nieuw exemplaar bij het koppelen die extra blokkade. Dat doe je door onder groep 5 de reserv. blokk. in te stellen op 5 –  geen IBL

Je kan best jaarlijks de seriemutatie nog eens herhalen om eventueel vergeten exemplaren op te pikken (tot dan zijn ze sowieso niet IBL-baar wegens de algemene blokkade op aanwinstendatum < 365 dagen)

Je merkt het: best wat werk om te onderhouden, die bijkomende blokkades. Bezin dus eer je begint, en bekijk of dit écht nodig is: exemplaren die je een sectoraal geblokkeerde RMT geeft, komen sowieso nooit in IBL. Dit vormt bijvoorbeeld een oplossing voor je sprinters, KJV-boeken,…

En in uitzonderlijke gevallen kan je natuurlijk bij het draaien van de kastlijst of het uit het rek halen van een specifiek exemplaar, nog beslissen een IBL-aanvraag niet te honoreren.