Eén van de basisprincipes van het vernieuwde IBL is dat we een gebruiksvriendelijke dienst willen aanbieden, geïntegreerd in de bestaande platformen van de bibliotheek.
Nieuw is dat de klant IBL als optie gepresenteerd zal krijgen op de bibliotheekwebsites.

Wanneer een klant een titel zoekt in de lokale bibliotheekwebsite en deze titel is niet in de eigen bibliotheek aanwezig, zal de website in eerste instantie kijken of er een exemplaar aanwezig is in een ander filiaal van de bibliotheek of in een andere bibliotheek van de samenwerking (vanaf groep 3a).  Indien er geen (of minder dan 5) resultaten gevonden worden, dan zal de website kijken of er wel resultaten zijn in andere bibliotheken. In dat geval wordt de klant doorverwezen naar www.bibliotheek.be

Op bibliotheek.be doorzoek je alle titels van alle aangesloten bibliotheken. Onderaan de detailpagina van een materiaal kun je opzoeken welke bibliotheken een exemplaar in bezit hebben. Ofwel kies je Maakt niet uit, ofwel zoek je in de buurt van een bepaalde locatie. Is de klant aangemeld, dan ziet hij voor zijn gekoppelde lidmaatschappen of de bibliotheek het in bezit heeft.

De klant krijgt op bibliotheek.be ook steeds de optie om terug te gaan naar een website van een bibliotheek die deze titel in bezit heeft. Hij gaat via de knop Vind of reserveer naar de lokale bibliotheekwebsite en komt op de detailpagina van het boek waar reserveren mogelijk is. Als de klant geen lidmaatschap heeft en de bibliotheek online inschrijven aanbiedt, krijgt de klant de mogelijkheid om zich onmiddellijk in te schrijven.