Laatste wijziging: 6 juli 2022

Hoe organiseer je de kennisdeling in je bib?

Per bibliotheek kan een beperkt aantal interne trainers deelnemen aan het Wise opleidingstraject. Zij staan op hun beurt in voor de interne kennisdeling. Elke bib is uiteraard vrij om dat op een eigen manier te organiseren. Hier zijn enkele suggesties.

Zowel de interne trainers als andere collega’s bekijken vanaf begin augustus de webinars en oefenen op de testserver. Alle vragen rond een specifiek thema worden verzameld door de interne trainers en doorgegeven via het vragendocument. De interne trainers volgen de vragensessie en geven op hun beurt de antwoorden op de vragen door aan de collega’s.

OF

Enkel de interne trainers bekijken vanaf begin augustus de webinars, oefenen op de testserver, geven vragen door voor de vragensessies en volgen deze vragensessies op. Na afloop van dit traject geven ze deze kennis door aan de collega’s. Dit interne opleidingstraject kan je parallel aan het online traject organiseren, of je kan wachten tot alle vragensessies achter de rug zijn, en de sluitingsperiode vlak voor het live gaan optimaal benutten.

Het doorgeven van de kennis kan op vele manieren:

  • Interne trainers organiseren opleidingen op maat van de eigen bib, aangepast aan de eigen werkprocessen, afspraken en met concrete oefeningen.
  • Collega’s bekijken op eigen tempo de webinars, oefenen op de testserver en sturen op hun beurt vragen door naar de interne trainers. Die vragen worden individueel of in een groepssessie beantwoord en aangevuld met praktische afspraken en tips aangepast aan de eigen werkprocessen.
  • Sommige bibliotheken sluiten voor de migratie voor enkele extra dagen, om voldoende tijd vrij te maken voor de interne opleidingen.

Ondersteunende materialen

Maak als interne trainer zeker gebruik van de train-the-trainer manual, die heel wat tips en voorbeeldoefeningen bevat. Neem ook een kijkje op de pagina ‘Oefening baart kunst‘ op het leerplatform, ook daar vind je handige oefeningen. Je kan ook gebruik maken van de overzichtsbladen met handige functionaliteiten en snelkoppelingen.

Tips voor interne trainers

Zorg ervoor dat de collega’s toegang hebben tot de juiste testserver om te oefenen. Voor veel voorkomende handelingen, zoals het inschrijven van een klant of het uitlenen en innemen van materialen, is het aan te raden dat ze niet enkel de webinars hebben bekeken, maar ook geoefend hebben op de testserver.

De webinars kunnen door iedereen bekeken worden. Het is aan te raden om deze ook door de andere collega’s te laten bekijken, als inleiding op meer info op maat van de eigen werkprocessen in de bib. We noemen dit ’the flipped classroom’. Je hebt ervoor gezorgd dat je collega’s zelfstandig al hebben geleerd voordat je als interne trainer extra uitleg geeft.