Centrale catalografie decentraal

3 quotes aka leerlessen van aan de workshoptafel
  1. “Ik ben heel content om te zien dat het projectteam Vernieuwing invoersysteem niet snel tevreden was, en echt op zoek is gegaan naar wat het beste systeem achter de nieuwe Open Vlacc zou kunnen worden.”

Het systeem achter Open Vlacc moet in 2026 vervangen worden. We willen deze noodzaak in een kans ombuigen en in onze aanbesteding de sprong wagen naar een entiteiten-relatiemodel, wat door de aanwezigen gesmaakt werd. 

  1. De opgebouwde expertise mag niet verloren gaan”, in combinatie met “Het is belangrijk om voeling met de eindgebruikers te behouden

Er schuilt niet alleen een systeem achter Open Vlacc, maar ook heel wat mensen: zowel aan de gebruikers- als aan de invoerderszijde. Open Vlacc wordt gevoed en onderhouden door de bibliotheken van de zes provinciehoofdsteden, in samenwerking met team Metadata van Cultuurconnect. Deze manier van samenwerking wordt als zeer waardevol ervaren door de deelnemers van de workshop. Op die manier kan een uniformiteit gegarandeerd worden, zonder dat er enkel vanuit een ivoren toren, waarin contact met bezoekers ontbreekt, wordt ingevoerd. 

  1. Het belang van opleidingen mag niet onderschat worden.”

Catalografie kan zoveel méér betekenen dan één beschrijving in een invoersysteem aanmaken. Op metadata kan je diensten, producten en meer bouwen. Het biedt eveneens kansen op standaardisatie en efficiëntiewinst, zonder dat het een verplichting wordt. Het is echter belangrijk dat het belang van correcte titelbeschrijvingen blijft benadrukt worden:

We zijn ons bewust van dit belang: opleiding en ondersteuning rond alles wat met catalografie (en meer) te maken heeft zal zeker mee opgenomen worden in het OOO-project