Tafel 6: Tal van e-boekentoestellen
We werkten zonder presentatie. Hieronder vatten we kort samen:

Annelies Magits van Linc VZW vertelt kort iets over de workshop ‘e-lezen voor beginners’ die sinds zomer ‘24 beschikbaar is. Bibliotheken kunnen deze sessie boeken om hun leners vertrouwd te maken met het lenen via cloudLibrary. 

Cultuurconnect en Linc VZW zetten een traject op om deze workshop om te bouwen tot een train de trainer. Onder de deelnemende bibs aan Connect & co verloten we daarom 6 workshops. De winnende bibliotheken engageren zich tot deelname aan een kortlopend evaluatietraject. Daarin kunnen ze aangeven wat ze nodig hebben om een workshop ‘e-lezen voor beginners’ zelf te organiseren (documentatie, presentatiesjablonen, handleidingen, instructietechnieken,….). Met deze info zetten we vervolgens de train the trainer sessies voor bibmedewerkers op die Linc VZW vanaf najaar ‘25, voorjaar ‘26 zal organiseren. 

Davy (Cultuurconnect) vertelt iets meer over de manier waarop de collectie tot stand komt:

  • Standaard Boekhandel kwam samen met Bibliotheca (cloudLIbrary) als laureaat uit de aanbestedingsprocedure. Cultuurconnect heeft een overeenkomst met deze partners voor het platform (oorspronkelijk Bibliotheca, nu OCLC) en het aanbieden van Nederlandstalige titels (Standaard Boekhandel). Deze laatste onderhandelt met de uitgeverijen om licenties van hun e-boeken aan te bieden binnen cloudLibrary. 
  • Het aankopen binnen het platform van deze licenties gebeurt momenteel door vier collectievormers die tegen vergoeding een urenpakket besteden om titels aan te kopen. Dat zijn Joris (bib Turnhout), Cathérine (Muntpunt), Tom (bib Brugge) en Ludovic (bib Gent). Er is een maandelijks overleg om af te stemmen en elk neemt een specifiek onderdeel van de collectie voor rekening. Ze krijgen daarvoor een jaarbudget. Het team digitale collecties van Cultuurconnect koopt daarnaast titels aan voor thematische collecties. Zoals bijvoorbeeld de titels voor het project met Iedereen Leest rond de Leesjury. 
  • De collectie wordt gefinancierd door de deelnemende bibliotheken. Momenteel gaat dat over ca. 800.000 euro. 
  • De collectie bestaat momenteel uit ca 15.000 titels en ca 52.000 exemplaren. Daar maken maandelijks ca. 20.000 leners gebruik van. En die lenen 50.000+ exemplaren/maand. 
  • We kopen de licenties aan op basis van een overeengekomen model. Dat heeft zijn beperkingen, dus werken we momenteel aan een nieuw model. 
  • Het huidig model laat ons toe om de titels te kopen tegen een veelvoud van de retailprijs. We betalen dus meer dan de aankoopprijs in de handel. De exemplaren die we aanbieden hebben een beperkte houdbaarheid (max. 2 jaar of max. 4 jaar in collectie -> daarna verdwijnen ze automatisch) én een maximaal aantal leenbeurten (16 en 26 uitleningen max.). Hierdoor is het moeilijk om onze collectie te doen groeien. Hoewel we goed aankopen, verdwijnen tegelijk heel wat exemplaren (wegens overschrijden houdbaarheidsdatum of max. aantal leenbeurten opgebruikt). 
  • Het nieuwe model zit in de laatste lijn richting goedkeuring door alle betrokken partijen en moet toelaten om de e-boekencollectie te doen groeien in aantal exemplaren en diversiteit aan gewenste titels binnen het beschikbare budget. Hopelijk nog voor eind 2024 getekend door de betrokkenen. 

    Op de tafel liggen ook een tiental e-readers die de aanwezigen kunnen proberen. Het zijn diverse types van twee bekende fabrikanten aangevuld met een minder gekend type, een e-inkt Android tablet. Dit is interessant voor leners die het gedoe met Adobe Digital Editions niet zien zitten. Op deze e-inkt tablet kan je dan gewoon de app van cloudLibrary installeren en je boeken binnen de app lenen en lezen via e-inkt scherm. l
Hieronder vind je de drie belangrijkste leerlessen
  1. Collectievorming e-boeken: De reacties van de deelnemers bevestigen de keuze om deze info te delen. Hoewel de collectie een heel belangrijke rol speelt in een online leensysteem, hebben weinig collega’s op het terrein weet van de manier waarop dit gebeurt. Ook het licentiemodel en de afbakening van het aanbod door de uitgeverijen is nieuw. Het zou goed zijn om die info helder en bevattelijk via het Leerplatform aan te bieden. Dat gaan we ook doen. 
  2. Opleiding en ondersteuning? Graag! 79 ingediende formulieren om een workshop te winnen bewijzen dat de bibliotheken graag leners kwalitatief willen informeren over en toeleiden naar het e-boekenplatform. Hoog tijd dus voor de train the trainer die hen van toeleider tot gids zal omscholen. We moeten hier dus zeker op inzetten. 
  3. Veel vragen over de diverse types e-readers. Er staat nu al een pagina op het Leerplatform onder e-boeken en ouderen. We gaan die iets prominenter binnen de e-boekensectie presenteren. En aangevuld met foto’s van de types (met of zonder knoppen, formaat,…). 
Ondersteunend materiaal
  • We bekijken samen met Linc hoe we een demoset aan toestellen in de train the trainer kunnen voorzien