Waarom is de structuur van mijn website belangrijk om beter te scoren in de zoekresultaten?

Structuur en navigatie

Niets zo vervelend als niet vinden wat je zoekt op een website (of eender waar). Een goed geordende site is uiteraard bovenal van belang voor de uiteindelijke websitebezoekers maar heeft ook invloed op de manier waarop crawlers jouw website in kaart brengen, via de sitemap (zie topic Sitmaps) en/of wat ze van op de site al dan niet rechtstreeks uitlezen. Doe de test en navigeer zelf door je website. Stel jezelf de vraag of de structuur en navigatie van jouw site helder ineen zitten. Zijn de paginatitels compact en informatief?

Structuur

Hoe is de inhoud van jouw website opgebouwd?
Verwijzen de pagina’s naar elkaar door als onderwerpen aan elkaar gelinkt zijn?
Zijn de URL’s eenduidig en bevatten ze de titel van de pagina?
Een goede interne linkstructuur is niet alleen belangrijk voor de bezoeker maar ook handig voor de crawlers.

Navigatie

Check de links in de menubalk bovenaan en de doormat onderaan. Vinden bezoekers makkelijk wat ze zoeken? Denk daarbij vanuit de bibliotheekbezoeker en niet vanuit de bibliotheekwerking. Voor de bezoekerservaring wordt aangeraden maximum 6 items in het hoofdmenu te plaatsen, qua lay-out kunnen er in ons hoofdmenu max 7 items geplaatst worden. Zorg binnen dat aantal voor een goede mix van waar de bezoeker naar op zoek is en wat voor jou als bibliotheek belangrijk is om als een van de hoofthema’s te presenteren.

Mobiele navigatie

Denk er aan dat de navigatiebalk mobiel anders wordt weergegeven en dat beknopt en helder hier nog meer van tel is.

Paginatitels

Het kiezen van informatieve en compacte paginatitels is niet alleen van belang in kader van een heldere structuur. Soms worden er namelijk ook een aantal paginatitels van de website getoond in de zoekresultatenlijst. Of dat gebeurt, dus of ze al dan niet relevant worden gevonden in functie van de zoekopdracht, wordt bepaald door algoritmes van de crawlers. Maar, hoe ze er dan uitzien, kan je dus wel zelf bepalen.

Hierbij interessant om weten:

  • Hoe je de titel van de pagina /uit-agenda aanpast lees je in het topic Uit-agenda-overzichtspagina.
  • Voor de titels van de andere automatisch samengestelde pagina’s (/help, /agenda en /nieuws) is dat niet mogelijk, wel zijn hiervoor defaults voorzien, zie topic Metatags.