Annuleren van bestellingen

Wanneer je een titel bestelt op de website van uit dat de leverancier of vanuit Wise, reken je erop dat dit leverbaar is. Soms is dat echter niet het geval. 

De leverancier laat weten welke titels niet kunnen geleverd worden via mail, telefoon, op zendnota (afspraken tussen bib en leverancier). Deze bestelde exemplaren moet je manueel annuleren, door de titel op te zoeken in de catalogus, rechts te klikken op de exemplaren in kwestie en ‘bestellingen verwijderen’ te klikken. Meerdere lijnen in 1 beweging verwijderen kan. Selecteer meerdere lijnen met linkermuisklik + CTRL, klik vervolgens rechts op de geselecteerde lijnen en kies “Bestellingen verwijderen”.

Het is belangrijk dat je dit doet, omdat deze bestellingen anders steeds zullen blijven opduiken in overzichten van nog-niet-geleverde bestellingen en in rappels naar de leverancier. Als je met budgetten werkt, zal het budget gekoppeld aan deze bestelling ‘in besteding’ blijven staan zolang je niet annuleert.

In een latere fase kunnen we bekijken of we een annulatie-bericht voorzien dat de leverancier kan verzenden naar Wise, waardoor deze bestellingen automatisch verwijderd worden uit je systeem (uiteraard kan je hier dan een rapport van opvragen).

Werkt jouw leverancier met uitleverbestanden, en heeft jouw bestelling reeds de status T/A in plaats van I? Dan kan je niet kiezen voor ‘Bestellingen verwijderen’. Voer het exemplaar af via het exemplaardetailscherm in dit geval. Werkt jouw bibliotheek ook met budgetten? Dan is het van belang om de bijhorende order in de orderadministratie op ‘Vervallen’ te zetten. Zo wordt jouw budget gecorrigeerd.

Ga naar de Orderadministratie en zoek de bijhorende factuur op via “Factuur selecteren” of op datum via “Facturen selecteren op datum”.

Na het openen van de factuur zoek je de bijhorende titel op en klik je de lijn aan die je wenst te wijzigen. Klik in het rechtergedeelte op Wijzig en pas de Ontvangstatus aan naar ” Vervallen”. Bevestig de wijziging door “Opslaan” te klikken.

Jouw budget wordt nu gecorrigeerd.