Notifications
Clear all

e-id als lidkaart

7 Posts
5 Users
0 Likes
93 Views
Posts: 3
Topic starter
(@annelies-poffyn)
Active Member
Joined: 5 jaar ago

Hallo,

wij zijn in Gent aan het nagaan wat er allemaal bij komt kijken wanneer we de elektronische identiteitskaart als lidkaart zouden gebruiken.

We zien veel voordelen maar hebben ook enkele bedenkingen:

- zijn er bibliotheken die niet met de chip op de e-id werken, maar met de barcode of QR-code die op de e-id gedrukt staat? Wij overwegen de chip niet te gebruiken aan de zelfuitleen, maar de barcode of QR-code, omdat we dan met die lezer ook andere barcodekaarten kunnen lezen (bv voor klassen, voor buitenlandse studenten).

- je verliest je e-id of de kaart wordt gestolen. Blijft de oude e-id dan bruikbaar in de bib? (achterliggende vraag: een kaart met lidnummer kan je vervangen. De lener krijgt dan een nieuw lidnummer, het oude is niet meer geldig. Hoe doe je dat bij de e-id?)

- laten jullie toe dat leners hun e-id gebruiken + een andere lidkaart? Mag de oude lidkaart in omloop blijven en kan een lener dus 2 lidkaarten tegelijk hebben? 

- wat met leners die hun e-id niet willen gebruiken? Bv omdat iemand anders de boeken voor hen leent? 

- bij veel leners staat het RR ingevuld in wise bij passen. Kunnen deze leners dan hun e-id gebruiken van zodra de hardware in orde is? Of moeten ze nog langs de balie passeren?

 

Alvast bedankt voor jullie tips!

Annelies Poffyn

6 Replies
Posts: 3
(@ivermeersch)
Moderator
Joined: 5 jaar ago

Dag Annelies

Wij gebruiken de e-id al heel lang, zonder problemen. We hebben hiervoor een melding toegevoegd aan ons gebruikersreglement. We werken met de chip, maar onze zelfuitleenbalie leest de e-id ook via de barcodescanners aan ons toestel. Ik weet wel niet of elke e-id al een barcode of QR heeft. Op ons toestel zijn beide aanwezig (chiplezer en barcodescanner). Ik denk niet dat dit een extra kost was. Zo ben je trouwens ook klaar voor eventuele pasjes met chip.

Je rijksregisternummer is dan je lidnummer. Dit blijft ook als je kaart gestolen is of in vernieuwing is. Je nieuwe kaart neemt direct over zonder terug naar de balie te moeten (tenzij je deze hebt laten blokkeren in Wise). 

Onze leners kunnen twee lidkaarten hebben, een ID en een pasje bv. In het begin hebben we vooral e-id als tweede kaart toegevoegd. handig in het geval de klant zijn pasje was vergeten. Bij ons is e-id verplicht (uitg. kinderen). Ondertussen hebben de meeste kinderen wel een e-id. We voegen een pasje toe in het geval dat een dochter bv. voor de moeder wil komen uitlenen. 

Van zodra de hardware in orde is, zullen ze met hun e-id kunnen uitlenen, als deze toegevoegd is in Wise bij passen.

De meeste mensen houden hun e-id op zak, en hebben deze dus bij. We hebben op deze manier veel minder klanten die hun pasje vergeten zijn. 

Groetjes

Inger

Reply
Posts: 3
(@ndeboot)
Active Member
Joined: 5 jaar ago

Dag Annelies,

Ook wij werken al een tijdje met eID en/of bibkaartje.

Voor nieuwe volwassen leners kiezen wij automatisch voor de eID, voor kinderen laten we de keuze.

Aan leners die nog met een kaartje werken vragen we gewoonlijk of we hun eID mogen toevoegen, de meesten reageren positief. Sommige leners vinden het wel handig om beide te gebruiken, dan kunnen ze hun lenerspasje meegeven met een gezinslid indien nodig. Anderen kiezen er onmiddellijk voor om het bibpasje niet meer te gebruiken.

Het klopt idd wel dat er eID's zijn zonder barcode of QR code. Aan onze uitleenstations hebben we overal 2 kaartlezers (barcode + chip).

Een handige hulpmiddeltje dat wel eens van pas komt als leners hun eID vergeten zijn: velen hebben een app op hun smartphone voor klantenkaarten (bv Stocard). Daarin kan een rijksregisternummer toegevoegd worden als klantenkaart en dan krijg je een barcode die je kan scannen.

Bij diefstal van een eID is het idd wel zo dat er misbruik van gemaakt kan worden aangezien het lenersnummer niet meer vernieuwd wordt. De enige optie is dan wrs om de eID tijdelijk te blokkeren en toch met een bibpasje te werken tot je merkt dat er geen misbruik van gemaakt wordt. Maar ik denk niet dat wij dit ooit al hebben voorgehad.

Groetjes,
Nele

Reply
Marco Reali
Posts: 6
(@marco-reali)
Active Member
Joined: 5 jaar ago

Dag Annelies,

Ook in Genk werken we al even met de eID en in mindere maten een bibpasje.
Bij ons is het zo dat ze moeten betalen voor een extra bibpasje, wij vragen daar 2,50 euro voor.

Het is inderdaad zo dat jammer genoeg niet alle eID kaarten een qr code/barcode hebben waardoor een chiplezer soms toch nog nodig is.
Je zou ervoor kunnen kiezen om deze uitzonderingen te voorzien van een pasje natuurlijk.

Ook nog even deze opmerking, bij de uitleenstations van Bibliotheca is de barcodescanner ongelukkig geplaatst waardoor klanten in de war geraken.
De scanner is net boven de RFID plaat waardoor klanten denken dat ze ook de boeken via de barcode moeten uitlezen...
Tip: laat de barcodescanneer dus op een andere plaats installeren als dat nog mogelijk is.

Groeten,
Marco

Reply
Posts: 4
(@lvandenbroele)
New Member
Joined: 5 jaar ago

Ook in bib Brugge werken wij op dezelfde manier. De lener heeft bij inschrijving de keuze tussen ofwel de eID te gebruiken, ofwel een pasje van de bib (ook met een chip). De meesten kiezen voor de eID, ook voor kinderen. 

Wanneer een lener een extra pas wil, dan kan die aangekocht worden voor € 1. Bv. voor kinderen van gescheiden ouders is dit handig, de ene ouder gebruikt dan de eID en de andere de volgpas. Beiden zijn gelinkt aan hetzelfde lidmaatschap. 

Recent zijn in onze hoofdbib aan de zelfuitleenbalies scanners geïnstalleerd om de QR-codes op de eID's te scannen, ipv de chip te lezen. Ik zou eens moeten horen hoe dat loopt, maar ik heb de indruk dat dat vlot werkt. 

Tot nu toe zowel in mijn vorige job (bib Blankenberge) als in bib Brugge met de chip op de eID gewerkt, en nooit problemen mee ondervonden. 

Groetjes,

Lies

Reply
Page 1 / 2