Voor cultuurcentra die al ingetekend zijn op VDS en praktische vragen hebben (vragen over invoer etc..)
Voor cultuurcentra die interesse hebben om in te tekenen, maar nog vragen hebben of een live demo willen.
Voor gezelschappen die willen weten wat en waarom Voor De Show is, wat voor hen meerwaarde is om eraan deel te nemen en welke praktische tips er zijn bij de invoer van hun voorstelling.
Bibliotheken staan van oudsher bekend als tempels van kennis. Maar kennis is een levend goed. In het beste geval kan iedereen er aan bijdragen en vrij van nemen. Anno 2021 hebben bibliotheken de kans om hierin een voortrekkersrol te spelen.
Het ‘kenniswater’ stroomt in vele richtingen en heeft talloze springaders. Maar hoewel we soms het gevoel krijgen erdoor overspoeld te worden, is deze stortvloed lang niet altijd zuiver en blijven vooral veel kanalen en bronnen nog onbenut.
Durft jouw bib al beroep te doen op de kennis en passies van je gebruikers? Worden de talenten en vaardigheden van vrijwilligers optimaal ingezet? En die grote bron van kennis waar de fundamenten van je organisatie op rusten, de medewerkers, wordt deze voldoende aangeboord?
In samenspel kan jouw bib een bruisend ‘irrigatieknooppunt’ van kennis worden binnen je lokale gemeenschap. In deze webinar bieden we hiervoor niet alleen inspiratie, maar gaan we ook actief aan kennisdeling doen! Op deze manier laten we dat heldere water vrij stromen, opdat we met velen onze dorst naar kennis eraan kunnen laven.
Programma:
Deel 1: Sprekersgedeelte (10-11.05 uur)
10 uur: Verwelkoming (door Merel Cremers en Jo Eersels – Bibliotheek As)
10.10 uur: Toelichting toolbox rond e-inclusie voor openbare bibliotheken: een mediawijs project van drie studenten ‘Informatiebeheer: bibliotheek en archief’ (door Fanny Noyens – studente EhB)
10.20 uur: Digitale inclusie anno 2021 en hoe het bijzondere verhaal van de Braziliaans pedagoog en cultuurverspreider Paolo Freire hiervoor als inspiratie kan dienen, over het kritisch benaderen van informatie, over het recht op persoonlijke groei en over kennisdeling over de landsgrenzen heen. (door Dirk Bocken – coördinator LINC vzw)
10.35 uur: Kansen voor kennisdeling in de bibliotheeksector, non-formeel leren en de activistische bibliotheekmedewerker (door Kevin Linsingh – opleidingshoofd ‘Informatiebeheer: bibliotheek en archief’, EhB)
10.50 uur: Project ‘Kennismakers’ als good practice over hoe je aan kennisdeling én community building kan doen in de bibliotheek (door Marleen Van Decraen en An Meynen – Bibliotheek Balen)
(Korte pauze)
Deel 2: Interactief gedeelte (11.15-11.40 uur)
In dit gedeelte wordt er een beroep gedaan op de kennis, ideeën en werkervaring van de deelnemers. We worden voor even collega’s en gaan in groepjes via break-out rooms op een creatieve manier en met ieders inbreng een thema wat dieper uitspitten.
Groep 1: Digitaal leren in/via de bib
Groep 2: Vrijwilligen & kennisdelen
Groep 3: Intern kennismanagement en non-formeel leren
Groep 4: Creativiteit stimuleren en delen
Groep 5: Community librarian
Deel 3: Slotsessie (11.40-12 uur)
Algemene bespreking resultaten break-out rooms
Praktische info
Deze webinar richt zich tot bibliotheekmedewerkers of mensen die actief zijn in de bredere informatiesector.
Deelname aan de webinar is gratis, maar inschrijven is wel noodzakelijk. Dit kan tot uiterlijk 22 juni via deze link. Hier kan je ook je voorkeur doorgeven voor een break-out room.
Deelnemers ontvangen na afloop een link waarmee ze de webinar (sprekersgedeelte en slotsessie) nog 14 dagen kunnen herbekijken.
Deze webinar wordt georganiseerd door de openbare bibliotheek van As in het kader van de feestelijke opening van de nieuwe bib, in samenwerking met Erasmushogeschool Brussel, campus Leuven.